Make your own free website on Tripod.com

papydure
Start Omhoog

 

 

Zelf je papier-maché maken

 

Benodigdheden: 

een halve 10 lt emmer met  stukjes krantenpapier, een drukkookpan, behangerslijm, P.V.A.-lijm of witte knutsellijm, talkpoeder, 1 lepel lijnolie, enkele druppels etherische olie, een plastic kom, een vergiet


Voor de pulp:
- krantenpapier:  maakt een goed verwerkbare pulp
- ei houders in karton:  geven stevige, ruwe pulp

Hier moet je wat mee experimenteren, zodat je verschillende texturen kan geven aan je papier-maché object. Pulp kan in bijna iedere vorm gekneed worden en is licht en sterk.

Laat gescheurde stukjes papier van 1,5 x 1,5 cm ( of maak ze met behulp van een snippermachine )één nacht in warm water weken. Doe het daarna in de oude drukkookpan en vul die tot bijna boven met water. Kook het papier minimum 30 min. om de vezels los te maken. Laat het wat afkoelen en mix tot het een pap wordt met een mixer.
Schep het mengsel uit de pan en laat het uitdruipen in een vergiet met een oud T-shirt in of fijne zeef. Pers het water eruit door de pulp met je handen samen te knijpen. Verwijder zoveel mogelijk water, want je moet een mengsel bekomen dat zich makkelijk in een vorm laat kneden. Het mag niet te nat maar ook niet te taai zijn!
Doe de samengeperste pulp ( ongeveer 1kg ) in een kom en laat nog wat afkoelen als het nog te warm is om te kneden.
Voeg 2 lepels talkpoeder toe en meng goed. De pulp wordt nu kruimelig.
Voeg 4 lepels knutsellijm, 3 lepels behangerslijm, enkele druppels geurolie sinas of naar eigen keuze  ( frisse geur ) en 1 lepel lijnolie (om de pulp langer vers te houden) toe en meng goed.
Als de pulp toch te taai aanvoelt, sproei er dan met een plantensproeier water over of voeg nog lijm aan toe. Kneed verder. De pulp voelt nu aan als klei en kan nu gebruikt worden en kan meerdere weken bewaard worden in een goed gesloten potje op een frisse plaats.

Veel boetseer plezier